TID

TABULA RASA URFREMFØRER VERK AV KNUT VAAGE

TID er et bestillingsverk komponert av Knut Vaage til vokalensemblet Tabula Rasa og akkordeonist Jostein Stalheim.

Stykket bygger videre på et samarbeid ensemblet og komponisten etablerte i 2021, der de utviklet musikalske idéer rundt temaet tid og Vaage skrev verket Tidlaus. Deler av dette verket er bearbeidet videre inn i TID. Evige fysiske lover styrer, og Pytagoras sine eksperimenter er stadig referanse. Enkle forholdstall lager renstemt musikk uten vibrasjon. Steiner er med som viktige rytmeinstrumenter: urgamle, men allikevel en del av menneskelig historie og nåtid. Videre blir Palestrinas Agnus Dei fra Missa Brevis(1570) og den Gregorianske hymnen Da Pacem Domine (Gi oss fred, Herre, i vår tid) sitert og bearbeidet i verket. Det tekstlige materialet er sammensatt av komponisten, og er en blanding av poesi og fakta, bibel-tekster og Wikipediaartikler. 

Hva er tid? Hvis ingen spør meg, vet jeg det. Hvis noen spør meg, vet jeg det ikke – Augustin av Hippo, 354 e.kr.

Knut Vaage er utdannet pianist og komponist fra Griegakademiet i Bergen. Vaage skriver innen flere stilarter, både instrumentalmusikk, opera- og teatermusikk, men med hovedvekt på improvisasjons- og samtidsmusikk. Han er kjent for å utforske grensene mellom improvisasjon og komposisjon.

Jostein Stalheim er en komponist og musiker som ofte arbeider interdisipdlinert og stedsspesifikt. Han har samarbeidet med mange komponister, utøvere og ensembler. Han arbeider nå på en telematisk opera med partnere i Sverige, Tyskland og Egypt.

Støttet av Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere, Komponistforeningen, Komponistfondet, MEP minnefond, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune og Bergen Kirkeautunnale.

Tidligere i prosessen:

KUNSTGARASJEN november 2021

Prosjektet «TID» er et samarbeid mellom vokalensemblet Tabula Rasa, Jostein Stalheim (akkordeon), komponistene Knut Vaage, Eilert Tøsse og Vegar Guleng og billedkunstner Linda Øgaard. Prosjektet undersøker TID som fenomen sett fra flere synsvinkler, både visuelt, fysisk og gjennom musikalsk utforming. Hva gjør tid med oss? Kan vi gå tilbake i tid? Finnes det en angreknapp? Hva med jordens tidshorisont (naturen, dyrelivet, livet slik vi kjenner det), hvordan forholder vi oss til den? 

Filmet av Manuel Madsen. Redigert av Sigrun Jørdre.

Stykket startar meditativt med at songarane slår saman to steinar (som dei held i nevane) i kvart sitt metronomiske tempo. Steinane representerer mekanisk tid, og historisk tid. Dei er uendeleg gamle, men finst i tida. Eit anna evig fenomen (som alltid har vore der), er overtonane. Ein del av «Tidlaus» inneheld reinstemminga ut ifrå overtonerekka fundamentert på overtonesang. Fysiske lover styrer, og Pytagoras sine eksperiment er stadig referanse. Enkle forholdstal lagar reinstemt musikk utan vibrasjon.

fra partituret «Tidlaus» (work in progress / del 1) av Knut Vaage